10 Aralık 2014

Handan - Ayşe Kulin


"Gizli Anların Yolcusu", "Bora'nın Kitabı", "Dönüş" ve ardından serinin 4. kitabı "Handan"'...
Önceki 3 kitap gibi bir solukta bitti "Handan... Eşcinsel bir aşkın odak noktasını oluşturduğu kitapların ilkinde başrol İlhami'nin, ikincisinde Bora'nın, üçüncüde ise İlhami'nin kızı Derya'nın olmuştu. Bu kitapta ise hikayenin geride kalan kadınlarından biri olan, İlhami'nin iş ortağı Handan'ın öyküsüne misafir oluyoruz. 
Handan, babaannesinin diretmesiyle, Halide Edip Adıvar'ın yarattığı bir roman kahramanı olan Handan'dan almış adını. Hayat hikayeleri de çoğu zaman benzeşmiş bu karakterle... İzmirli Handan, orta halli bir ailenin kızı. Mimarlık okurken hocası olan adamla sırf hamile kaldığı için evlenip, şaşaa ve zenginliğin peşinden gidip, dış gebelik sonucu çocuğunu düşürmesiyle tepe taklak giden evliliğinin ardından özgürlüğüne sahip çıkan ve yeni hayatını sil baştan kuran bir kadın. Bir daha asla çocuk sahibi olamayacağının bilinciyle, hırsla işine sarılan, erkek odaklı iş dünyasında başarılı olmayı ve hep kazanmayı kendine ilke edinen bir kadın Handan. 
Derken yoİları lhami ile kesişir. Önce iş arkadaşlığı, sonra ortaklık ve ardından sevgililiğe giden ilişki, mutsuz son ile biter. Ölesiye aşık olduğu, evli erkek İlhami'nin bir başka sevgilisi (!) vardır. Handan, aşk acısıyla, kanser hastası olan ve son günlerini yaşayan kardeşinin yanına Amerika'ya gider. Kardeşinin ölümüyle yeğeni Defne'ye sahip çıkar ve Defne'yi de alarak bir sene sonra Türkiye'ye geri döner.
Bir senedir açılmamış evini temizletmek, Defne'nin odasını hazırlatmak ve ona Türkiye'yi tanıtıp sevdirmek amacıyla Taksim'de bir otelde yer ayırtır. Zamanlama tam da Gezi olaylarına denk düşer. Amerika'dan gelen genç bir kız, Gezi olaylarına nasıl bakar? Geç yaşta anneliği tadan Handan, Defne'ye karşı aşırı korumacı yaklaşırken Gezi olaylarına nasıl düşman olur? Sonradan nasıl "Gezi"'nin en sıkı savunucusu olur?
Son okuduğum yazarların kitaplarında "Gezi"'ye yer vermeleri artık bir gelenek haline geldi. Bence Ayşe Kulin, bu konuda en iyi anlatıcılardan biri olmuş. Olayları o kadar güzel ve kronolojik olarak ele almış ki, sanki "Handan" kitabı adeta "Gezi" için yazılmış. 
Serinin 4. kitabı olduğu ve seriyi tamamladığı için, Halide Edip Adıvar gibi özgürlükçü ve kadın hareketinin başını çeken güçlü bir kadın romancıya saygı için, edebiyatımızın özgün örneklerinden olan, Adıvar'ın "Handan" romanı için ve "Gezi Olayları"na sempati duyanlar için okunması gereken bir kitap...





2 Aralık 2014

Joan Miró. Kadınlar, Kuşlar, Yıldızlar

Dün, yağmurlu bir İstanbul gününde, Miro'nun "Kadınlar, Kuşlar, Yıldızlar" sergisi için Sakıp Sabancı Müzesi'ne gittik. Barselona doğumlu Katalan ressamın olgunluk dönemlerinden oluşan sergide ne yazık ki fotoğraf çekilemiyordu. Ben ilk ve son ihtarımı alana kadar sadece şu kareyi alabildim. (Diğer fotoğrafları maalesef internetten yükledim.)
Joan Miro, soyut ve gerçeküstü sanatın temsilcilerinden. Onu anlayabilmek için ve resimlerini yorumlayabilmek için sıkça tekrarladığı figürleri okumayı bilmek lazım. Kuşlar, kadınlar,yıldızlar, ay ve güneş onun vazgeçilmezleri. İlk görüşte soyut resim izlenimi veren eserlerin biraz incelediğinizde bu ögelerden birini muhakkak barındırdığını görürsünüz. Birkaç resim sonra da bu figür bulma oyunu daha kolaylaşmaya başlar. Kullanılan renkler de genellikle aynıdır ve cesurdur.




Serginin en çok ilgi çeken eserlerinden olan "kişi" isimli heykel, Miro müzesinin önündeki yerinden 10 yıldır hiç kımıldatılmazken, ilk kez İstanbul sergisi için sökülüp getirilmiş. Heykel biraz E.T.'yi, biraz da "Tanrıların Arabaları" kitabındaki figürleri andırıyor. Heykelin alçı kalıpları ve minik eskizleri de ayrıca görülebiliyor.
Sadece 125 eserin yer aldığı sergi, sanatçının yağlıboya ve akrilik tabloları, assemblage (montaj) tekniğiyle bir araya getirdiği heykelleri, halı ve dokumaları, kişisel eşya ve fototoğraflarını barındırmakta. Daha önce Moma'da birkaç eserini görebildiğim Miro, İstanbul'da en güzel parçalarıyla karşımızda... Gidip görmek için üşenmeyelim. Yetişkinler için sadece 20 TL olan giriş, eğer çocuğunuzla gelirseniz onunla birlikte tek ebeveyne bedava. 23 Eylül 2014'de başlayan sergi, 1 Şubat 2015'e kadar gezilebilir.